P. Burian hovoril s veľvyslankyňou Kanady aj o lepšej mobilite mladých ľudí

07.06.2012 Bratislava

Bratislava 7. júna (TASR) - Spoločným záujmom Slovenska a Kanady je zvýšiť kvóty pre pobyty mladých ľudí v rámci bilaterálnej zmluvy o mobilite mladých. Zhodli sa dnes na tom štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian a splnomocnená veľvyslankyňa Kanady na Slovensku Valerie Raymond.

"Nie je nič lepšie, ako umožniť mladým ľuďom cestovať a získať vlastnú skúsenosť so životom v cudzej krajine. Zvýšenie kvót je najmenej, čo môžeme urobiť," poznamenal Burian.

Mladí Slováci vo veku 18 až 35 rokov môžu v súčasnosti prostredníctvom iniciatívy Zažite Kanadu zjednodušeným procesom požiadať o možnosť cestovať a pracovať v Kanade maximálne na jeden rok. Zmluva medzi krajinami pritom poskytuje podobnú možnosť aj mladým Kanaďanom.

Počas stretnutia boli prerokované i ďalšie otázky posilňovania spolupráce v oblastiach bezpečnosti a rozvojovej pomoci. Kanadská veľvyslankyňa informovala Buriana aj o pripravovanej zmene azylovej legislatívy v Kanade. Tá má výrazne urýchliť posudzovanie a vybavovanie žiadostí o azyl a bude účinným prostriedkom proti zneužívaniu kanadského azylového systému. Podľa tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí táto zmena by mohla byť schválená už koncom tohto mesiaca.

Obe strany na dnešnom rokovaní ocenili vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov a vyjadrili záujem ich rozvíjať ďalej.
 

Vyberte región